spilleregler for u13/14

U13/14 regler:

«Spillere i klassene U13 og U14 benytter Offisielle Spilleregler for Basketball med nedenstående tilpasninger. Disse er utarbeidet av FIBAs ungdomskomite i 2006, hovedsaklig for å gjøre overgangen fra minibasket til voksen basketball lettere, og er tilpasset bruk i Norge av NBBFs dommerkomite i august 2006 og av Tinget i 2012.

Internasjonale tilpasninger U13/14 *:

• Hver spiller må spille minst 1 hel periode med mindre han/hun er skadet, diskvalifisert eller har begått 5 fouls (5 fouls gjelder kun i U14)
  • Det benyttes ikke 3-poengere.
  • Soneforsvar er ikke tillatt (gjelder også U15).

Norske tilpasninger U13 *:

• I U13 benyttes Easybasketregler, men med 5 spillere på stor bane og høye (3,05 m) kurver.
  • Gutter og jenter spiller med ball str. 5.
  • 6×5 minutter løpende tid
  • Kamper kan ende uavgjort
  • Det benyttes lagfouls men skytes ikke straffeskudd men tildeles 1 poeng ved hver defensive foul over lagfoulgrensen.
  • Spilletid 6 x5 minutter
  • Ingen timeouts
  • Tilbakespillsregelen gjelder (ikke lov til å spille ballen tilbake i forsvarssonen når man spiller på stor bane)
  • Straffekast benyttes ikke. Ved feil i skuddfasen gjelder følgende:I U13 er det ikke anledning å sette screen på ball. Bestraffelsen blir at forsvarende lag får ballen til innkast fra sidelinjen.
    • Spilleren bommer: 1 poeng til angripende lag, 1 feil til forsvarende lag og ballen fra siden.
    • Spilleren treffer: 2 poeng til angripende lag, 1 feil til forsvarende lag, forsvarende lag begynner med ballen under kurven som vanlig etter skåring.
  • Teknisk foul på spiller benyttes heller ikke.

Norske tilpasninger U14 *:

• Lagfouls gjelder fra 2012 i U14.
  • Ballstørrelse – U14 Jenter og eldre skal benytte ball str. 6 og U14 Gutter og eldre skal benytte ball str. 7.
  • I U14 (og U15) er det ikke anledning med sonepress i 1. periode.
    Bestraffelse: Teknisk foul på lagleder
  • Lagene har 1 time-out hver pr. periode.
  • Usportslig oppførsel kan medføre utvisning (noteres med minutt og «O» på kampskjemaet.
  • En utvist spiller kan bli sittende på lagbenken.
  • Tilpasning av spilletiden og spillepauser kan gjøres lokalt, f.eks. til 4 x 7min. med 1+3+1 minutts pauser. Det kombinerte kampskjemaet for mini- og Passerelle benyttes som før.

Innbytteregler U13/14 *):

• U13 følger Easy Basket praksis med må spille 1 av tre første og 1 av tre siste
  • U14: Hver spiller må spille en (1) hel periode med mindre han/hun er skadet, diskvalifisert eller har begått 5 fouls.
  • U14: Dersom lagene har mellom 8 og 12 spillere må alle spillerne ha spilt minst en periode og ha sittet minst en periode i løpet av de tre første periodene.
  • U14: Dersom et lag har færre enn 8 spillere kan ikke den spilleren som spiller flest perioder spille mer enn én – 1 – periode mer enn den spilleren som har spilt færrest perioder.
  • U14: I de tre første perioder er det ikke tillatt med innbytte, unntatt for å erstatte spillere som er skadet, diskvalifisert eller utvist med 5 fouls. Ved innbytte i slike tilfeller blir perioden ikke belastet spilleren som blir byttet inn.

Det henvises forøvrig til “Offisielle Spilleregler for basketball” og NBBFs kampreglement, samt kampreglementet i den aktuelle krets.Alle henvisninger i disse spillereglene til lagledere, spillere, dommere osv. i hankjønnsform gjelder også tilsvarende for hunkjønn. Dette er selvfølgelig bare en praktisk forenkling.

*) Ikke fylt hhv. 13 eller 14 år 1. januar det kalenderåret sesongen begynner.» (NBBF).